Klimaat

Energielabel, niet alleen omdat het nodig is maar omdat meten, weten=!

Een huis met een groen energielabel is meer waard dan een woning lager op de energielabel ladder. Hieronder ziet u een afbeelding van de energielabel ladder.

energielabel

Slecht energielabel maakt hypotheek onmogelijk

“Momenteel levert een ongunstig energielabel een lagere verkoopprijs van de woning op. Bij het geven van een overbruggingshypotheken houden geldverstrekkers hier nog geen rekening mee. Wel bieden verschillende banken, verzekeraars en regiepartijen een stuk korting op de rente. Deze duurzaamheidskortingen zijn in feite de wortel om consumenten in beweging te krijgen, aldus Alwin Langerak van Bliss Hypotheekadviseurs. Een aantal spelers in de hypotheekmarkt hebben al aangekondigd vanaf 2030 woningen met een slecht energielabel niet meer te willen financieren. Hierdoor kun je in feite spreken dat sommige woningen in de praktijk onverkoopbaar worden”

Rode prijskorting wint aan terrein

Wanneer we de focus verleggen van de zuinigste naar de meest onzuinige woningen, zien wij dat kopers door de jaren heen steeds kritischer zijn geworden. Een koopwoning met een rood F/G-label wordt momenteel verkocht tegen een prijskorting van gemiddeld 6%. Deze rode korting tekent zich steeds duidelijker af in de transactieprijzen, zowel voor eengezinswoningen als voor appartementen, zowel op het platteland als in de grote stad. Bovendien is deze rode prijskorting ook aanwezig in de overspannen woningmarkt van 2021. “Het lijkt erop dat kopers de extra kosten van een rood energielabel steeds meer beginnen te vermijden. Een rood gelabelde koopwoning staat voor hogere stookkosten, maar ook voor een kostbaardere verduurzaming in de toekomst. Kosten waar kopers meer rekening lijken te gaan houden in hun aankoop”, aldus Linde Kattenberg (promovenda aan de Universiteit Maastricht). De onderzoekers betrokken in hun onderzoek de NVM-transacties tot juli 2021. De recent gestegen energieprijzen maken dus nog geen deel uit van dit onderzoek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *